Według przepisów FIDE przy szachach standardowych (klasycznych) mamy takie ograniczenia rankingowe:
a) Poniżej 90 minut na partie (minimum P'60) lub równowartość zakładając 60 posunięć (P'60, P'30+30) - turniej do rankingu 1599
b) Od 90 minut do poniżej 120 minut na partie (równowartość przy 60 posunięciach np. P'60+30) - turniej od 1600 do 2199
c) 120 minut lub więcej na partie (równowartość przy 60 posunięciach np. P'90+30) - turniej dla wszystkich zawodników
Różnie z tym bywało.
1. Na jednym turnieju poniżej 1600 zgłosił się zawodnik nie podając rankingu FIDE (niedawno zdobył). Sędzia się zorientował w trakcie, że zawodnik ma nieco ponad 1600 (1611 jeśli dobrze pamiętam) turniej policzono.
2. Kilka razy grałem w turniejach do 2199, gdzie byli pojedynczy zawodnicy z rankingiem 2200+, turnieje policzono.
We wszystkich tych przypadkach organizator ryzykował tym, że FIDE może taki turniej odrzucić, choć nie spotkałem się z sytuacją żeby turniej nie został policzony.
Ostatnio dowiedziałem się, że są nowe przepisy turniejowe FIDE, według których jeśli w turnieju wystąpi zawodnik ze zbyt wysokim rankingiem (np. w turnieju P'90 zawodnik z rankingiem powyżej 2200) wówczas turniej zostanie policzony, tylko partie zawodnika ze zbyt wysokim rankingiem nie będą się liczyły do rankingu.
Czy wie ktoś jak to wygląda w praktyce? Za niedługo planuję zorganizować turniej tempem P'60+30 (lub P'90), 9 rund. Chciałem się zmieścić w 4 dni (2 rundy dziennie, z wyjątkiem pierwszego dnia - 3 rundy) stąd to tempo. I pytanie czy mogę do takiego turnieju dopuścić zawodnika z rankingiem powyżej 2200 a jego partie nie zostaną policzone? Czy może FIDE potraktuje to według własnego widzimisię i może policzyć zawodnikowi ranking?