pytanie o czas dodawany

Moderator: kolokwium

pytanie o czas dodawany

Postprzez lost_in_action » 04 wrz 2019, 14:57

Mam pytanie: jeżeli w regulaminie turnieju jest napisane że tempo gry wynosi 45+15' to 15 sekund od kiedy jest doliczane, od pierwszego ruchu, jak kończy się 45 min czy w innym momencie?
Avatar użytkownika
lost_in_action
 
Posty: 37
Wiek: 42
Dołączył(a): 26 cze 2014, 09:18
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 27 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Ranking: 1400

Re: pytanie o czas dodawany

Postprzez rutra » 04 wrz 2019, 16:00

Rozumiem, że chodzi o tempo Fischera (increment). Przed pierwszym posunięciem wskazanie zegara 45.15 (kolejno: minuty.sekundy). Po każdym wykonanym posunięciu zegar dodaje 15 sekund.
rutra
 
Posty: 6796
Wiek: 26
Dołączył(a): 14 maja 2009, 14:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1689 razy
Otrzymał podziękowań: 2153 razy
Ranking: 1584

Re: pytanie o czas dodawany

Postprzez lost_in_action » 04 wrz 2019, 16:04

Dziękuję za odpowiedź, dokładnie o takie tempo mi chodziło :)
Avatar użytkownika
lost_in_action
 
Posty: 37
Wiek: 42
Dołączył(a): 26 cze 2014, 09:18
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 27 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Ranking: 1400

Re: pytanie o czas dodawany

Postprzez kolokwium » 04 wrz 2019, 22:48

Rutra podał najczęściej stosowane "na posunięcie". Gdy jest "za posunięcie" wówczas zaczyna się bez dodawanego i otrzymuje się go dopiero po wykonaniu posunięcia.
Na turniejach w których grałem tylko jeden sędzia stosował "za posunięcie".

Stosuje się również "opóźnione liczenie czasu" (najczęściej w USA), gdy czas podstawowy jest za każdym razem/posunięciem uruchamiany/odejmowany po określonym czasie.
Kiedyś grałem dla kategorii, teraz dla przyjemności; sędzia szachowy FA Tomasz Ptaszyński mój blog
Piszę poprawnie po polsku.
Avatar użytkownika
kolokwium
Moderator
 
Posty: 9402
Wiek: 54
Dołączył(a): 04 wrz 2006, 23:11
Lokalizacja: www.ChessArbiter.org
Podziękował : 2252 razy
Otrzymał podziękowań: 2380 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: tpp
FICS: tepepe

Re: pytanie o czas dodawany

Postprzez lost_in_action » 05 wrz 2019, 14:32

Dziękuję za wyjaśnienie.
Avatar użytkownika
lost_in_action
 
Posty: 37
Wiek: 42
Dołączył(a): 26 cze 2014, 09:18
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 27 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Ranking: 1400


Powrót do Zasady, regulaminy, przepisy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe